Vodič kroz bankarske kredite: Keš krediti – Gotovina koja vam stoji na raspolaganju

zena-novac

 U današnjem finansijskom svetu, bankarski krediti igraju ključnu ulogu u omogućavanju pojedincima i preduzećima da ostvare svoje ciljeve i planove. Među različitim vrstama kredita, keš krediti se izdvajaju kao jedan od najpristupačnijih i najfleksibilnijih proizvoda na tržištu. Ovi krediti pružaju brz i jednostavan način da dođete do gotovine koja vam je potrebna za razne namene, bilo da je reč o hitnim troškovima, konsolidaciji dugova, renoviranju doma ili finansiranju velikih kupovina. Šta su i zbog čega su popularni gotovinski krediti? Na šta obratiti pažnju prilikom konkurisanja? Od čega zavisi visina rate, a od čega mogućnost odobrenja?

Brzi keš krediti – nova generacija gotovinskih kredita

Gotovinski krediti se razlikuju od svega sličnog jer nemaju klauzulu namene, tj. klijent ne mora da prilaže račun i dokazuje na šta je potrošio novac već dobija gotovinu sa kojom slobodno raspolaže.

Iako su jedna od najskupljih kreditnih linija, bili su i biće jedni od najtraženijih jer su mogućnosti za trošenje beskonačne, a visina odobrenog iznosa dosta visoka pa se sa novcem može platiti dosta toga.

Brzi keš krediti su unapređena verzija postojećih kreditnih opcija gde se uz pomoć internet bankarstva brže i efikasnije obrađuje svaki zahtev, ali i omogućava klijentima da online podnesu zahtev za kredit i tako čitavu proceduru obave znatno brže.

Više o brzim keš kreditima posetite stranicu banke i informišite se o detaljima ovakve obrade jer je razlika velika kod razlicitih banaka.

Korisnik ima pristup bankarskoj aplikaciji i otvara je putem bilo kog pametnog uređaja, popunjava zahtev za kredit uz pomoć samo nekoliko koraka, eventualno prilaže dokumentaciju i novac dobija na račun.

Odobrenje je moguće dobiti i ako niste klijent banke, ali je procedura još jednostavnija za one koji imaju primanja preko računa banaka u kojima bi konkurisali. Banka već ima većinu podataka pa je i odobrenje izuzetno brzo i bez odlaska u banku.

Fiksna ili varijabilna kamatna stopa?

Klijenti najpre pomisle na kamatne stope koje značajno utiču na visinu anuiteta koji će se vraćati, ali to je samo jedan segment uslova koji utiču.

Kao i kod svih kredita, i kod brzih keš kredita, postoje dve opcije kamate – fiksna i varijabilna.

Kao što i samo ime kaže, fiksna kamatna stopa je nepromenljiva, viša je, ali je banka utvrđuje na tom nivou jer se neće menjati tokom perioda otplate što znači i da će vam svaka rata biti ista.

Sa druge strane, varijabilna kamatna stopa se sastoji iz bankarske kamate i visine EURIBOR-a za prethodnih najčešće 3 ili 6 meseci.

EURIBOR je skraćenica koja govori o prosečnoj kamatnoj stopi po kojoj izabrane evropske banke međusobno pozajmljuju novac. U praksi to znači da će se tokom perioda otplate rata za keš kredit menjati, rasti ili opadati u određenom vremenskom periodu.

Važno je naglasiti i da se u okviru svake kamatne stope prikazuju dve vrednosti: NKS, EKS gde je prva uvek niža od druge.

Nominalna kamatna stopa je osnovna kamatna stopa, ali se na nju obračunavaju dodatni troškovi banke i dolazi se do Efektivne kamatne stope koju će klijent platiti. Zbog toga bi trebalo dobro razmotriti opcije i sve uslove jer pojedini značajno utiču na visinu mesečne rate.

Koje su prednosti, a koje mane gotovinskih kredita

Keš kredit omogućava dobijanje gotovine, brzo i jednostavno, vrlo često i bez odlaska u banku. To je njegova i najveća prednost i razlog zašto ga veliki broj klijenata i podiže.

Lakše se i odobravaju jer je u većini slučajeva potrebno da imate primanja određene visine, da su ona redovna i da niste zaduženi preko polovine ukupnih mesečnih primanja.

Kod namenskih kredita lista uslova je mnogo veća pa je potrebno da ispunite brojne odredbe, nemate pristup novcu, a vrlo često se i uslovljeni drugim uslovima za kupovinu, u kojim firmama možete plaćati, kojom dinamikom…pa iako su namenski krediti jeftiniji, u mnogim situacijama nisu odgovarajući.

Isplata novca je već istog dana što znači da su sredstva mnogo brže dostupna u odnosu na druge vrste kredita.

Sa druge strane, najočitija mana je to što su kamate u principu često i najviše, ali i ta razlika zavisi od banke do banke pa je važno uporediti njihove ponude i odabrati onu sa najboljim uslovima kako kada je kamata u pitanju, tako i kada se gledaju uslovi za odobrenje.

Neke od banaka imaju i komplikovanije uslove, ali ako se biraju brzi keš krediti odobrenje je zaista olakšano, vrlo često i bez posete banci što štedi i novac i vreme.

Ne dozvolite da ostanete bez finansijskih sredstava. Proverite ponudu banke uz pomoć elektronskih sistema ili zakažite razgovor sa službenikom i raspitajte se o maksimalnim iznosima koje možete dobiti i visini rate koje ćete plaćati.

Uvek postoji dobar razlog za trošenje dodatne gotovine, proverite, možda kredit ne bude skup, a novac odličan dodatak za najrazličitije potrebe, vanredne i redovne troškove.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *