Uživanje u lekovitoj prirodi – Koje su najpoznatije banje u Srbiji

mestokojevolim3

Banjski turizam je doživeo pravi procvat u prethodnih nekoliko godina. Razvijenost turizma u Srbiji i bolji uslovi za putovanje, naveli su građane da odmor ili izlečenje potraže u banjama u Srbiji. Kako je svaka banja predodređena za lečenje određenih bolesti, ili više prija određenoj grupi ljudi, potrebno je znati u koju se zaputiti. Većina ima aktivnosti tokom cele godine, ali mnogi iskoriste lepše i prijatnije vreme kako bi mogli u potpunosti da iskoriste sve usluge koje pružaju banje.

Banja Koviljača

U zapadnom delu naše zemlje smeštena je Banja Koviljača koja predstavlja pravi spoj tradicije i modernog turizma. Nalazi se na obali Drine i predstavlja pravi užitak kada je priroda u pitanju. Banja je poznata po izvorima koji obiluju kalcijumom, magnezijumom i natrijumom i prava su oaza zdravlja. Voda u ovoj banji se vezuje za izlečenje reumatskih bolesti, bolesti kože i probavnog trakta. Voda je izuzetno korisna za opuštanje mišića i ublažavanje bolova te je korisna kada je u pitanju odmor. Upravo je ovo jedna od glavnih prednosti zašto se mnogi odlučuju za Banju Koviljaču i sve njene čari.

Vrnjačka Banja

Ova banja je jedna od najpopularnijih destinacija kada je banjski turizam u pitanju. Obiluje brojnim lekovitim vodama koje su poznate po lečenju dermatoloških, respiratornih i problema sa nervnim sistemom. Osim toga, ova banja je okružena brojnim stazama za šetnju koje su izuzetno prijatne za boravak u prirodi i lake su za sve uzraste. Moderan smeštaj i atrakcije su posebno popularne kod mlađih generacija jer je fokus na zabavi i kvalitetnom provođenju vremena. Ne treba zapostaviti činjenicu da je ovo destinacija koju mnogi biraju za godišnji odmor tokom leta.

mestokojevolim2

Sokobanjski turizam i ponuda

Sokobanja se izdvaja kao jedna od najpopularnijih banja u Srbiji i svake godine je među najposećenijim destinacijama. Jedna je od najstarijih banja i može da se pohvali i prelepom prirodom koja je okružuje. Sve veća popularnost planine Rtanj navodi posetioce da baš ovde potraže nove avanture. Kada je u pitanju sve popularnija Sokobanja, smeštaj se može naći u svim kategorijama i u ponudi se nalaze kuće i apartmani. Tursko kupatilo Amam je centralni i najposećeniji prostor u banji sa temperaturom vode između 45 i 53 stepena što predstavlja savršen balans za lečenje povreda. Uz to, poznati su i termalni izvori vode koji su prijatni za kupanje i imaju lekovito svojstvo.

Prolom Banja

Sinonim za ovu banju je istoimena voda i upravo to je ono što ljude prvo privuče jednoj od najmlađih banja u Srbiji. Smeštena u jugoistočnom delu, ova banja je pravo mesto za one koji imaju problema sa bubrezima, reumom i srčanim oboljenima. U blizini ove banje nalazi se i Đavolja Varoš, nezaobilazna destinacija ne samo za naše, nego i za strane turiste. Upravo je mogućnost ovakvog turizma prednost banja koje su smeštene blizu popularnih destinacija. Ovo je najbolji način da iskoristite slobodne dane i uživate u pravom balansu između aktivnog odmora i opuštanja.

Mataruška Banja

Možda najslabije poznata od svih banja na ovom spisku, ali ne zaostaje kada je u pitanju kvalitet same banje i pomoć koju mogu da dobiju njeni posetioci. Lekovite vode ove banje su poznate po izuzetnom bogatstvu sumpora i fosfora i najčešći posetioci su oni koji se oporavljaju od težih nesreća ili traumatskih povreda. Turistička atrakcija u vidu kamene šume je interesantna za sve koji se nađu u ovom kraju, te ovaj prirodni fenomen dodatno poboljšava iskustvo. Takođe, u blizini se nalazi veliki broj manastira, te ova celokupna ponuda za odmor može da uključi brojne aktivnosti.

 

U našoj zemlji se nalaze brojne banje koje mogu da vam pruže pomoć ukoliko imate zdravstvenih problema ili da budu najbolja pomoć prilikom opuštanja i odmaranja. Uz to, dobar smeštaj i bogata turistička ponuda su još jedan dodatni razlog zašto da se ove sezone odlučite za jednu od ovih destinacija.

You may also like...