Šta trebate da znate pre nego što izaberete prozor ili vrata?

pvc-prozori-zuta-fasada

PVC stolarija je u prethodnim decenijama u velikoj meri postala dominantni izbor kada je reč o materijalima za proizvodnju stolarije.

Za to postoje opravdani razlozi poput izuzetne trajnosti, pouzdanosti, odličnih termo-izolacionih karakteristika, ali i ekološke prihvatljivosti i najboljeg odnosa cene i kvaliteta na tržištu.

Ipak, PVC stolariju treba pažljivo birati i treba obratiti pažnju na neke stvari prilikom kupovine jer, loš izbor vas kasnije može koštati dosta više nego da ste odabrali pravilno na početku.

Šta je to što trebate da znate i posebno da obratite pažnju pri kupovini PVC stolarije, govorimo u nastavku.

PVC – materijal koji je potisnuo drvo i aluminijum

PVC, odnosno polivinil hlorid, predstavlja jedan od najstandardnijih materijala koji se koriste u raznim oblastima, između ostalog i u građevinarstvu u prethodnih nekoliko decenija.

Otkriven je još u 19. veku, a ekonomski postao isplativ za proizvodnju sredinom 1920-ih.

Oblast koja najviše koristi PVC jeste građevinarstvo gde se troši oko 85% ukupne količine proizvedenog materijala.

Glavna svojstva koja čine PVC tako prihvatljivim materijalom su izuzetna otpornost na različite uticaje (korozija, vlaga, mehanički udarci, abrazivna sredstva), visoka trajnost, pouzdanost, ali i osobina termoplastičnosti koja ga čini ekološkim materijalom jer se može reciklirati više puta bez gubljenja osobina.

U pogledu stolarije, vremenom je PVC u velikoj meri potisnuo materijale koji su ranije bili gotovo nezamenljivi, a to su svakako drvo i aluminijum.

Iako se i danas drvo i aluminijum koriste u velikoj meri i nekako opet vraćaju “u modu”, PVC je, čini se, još uvek glavni u oblasti stolarije.

Prednosti u odnosu na drvo jesu činjenice da se PVC lakše reciklira, a ne zahteva seču šuma da bi se napravio.

Osim toga, održavanje je daleko lakše, nema teškog čišćenja, šmirglanja, farbanja na svakih par godina, a po želji kupaca, moguća je i izrada u boji i teksturi drveta tako da izgleda izuzetno verodostojno.

Važna karakteristika iz ugla bezbednosti je to da PVC stolarija nije samozapaljiva. To znači da može da gori, ali samo dok ima plamena. Za razliku od drveta koje gori dok ne izgori, PVC je daleko bezbedniji.

Što se tiče aluminijuma, ali i drveta, PVC pobeđuje u oblasti zaptivenosti. Kvalitetna PVC stolarija bolje zadržava toplotu i na taj način štedi energiju.

Poslednja, ali ne i najmanje važna prednost je odnos cene i kvaliteta koji je na strani PVC prozora i vrata.

Šta treba znati pre kupovine PVC stolarije?

PVC stolarija ima mnoge prednosti, a možda najznačajniji jeste odnos cene i kvaliteta na svetskom, kao i na našem tržištu.

Osim toga, u pogledu ekologije, proizvodi od PVC-a su prihvatljivi i za okolinu i za zdravlje ljudi. Njihove termo-izolacione karakteristike da štede energiju pri grejanju i hlađenju, ali i da štite od buke, čine ih sjajnim izborom.

Ipak, kao i svaki materijal, i PVC ima svoje prednosti i mane.

One dobre strane smo već pomenuli, a možda je dobro reći i neke loše.

Najveće mane PVC stolarije se odnose pre svega na kvalitet, jedan ekološki i određene estetske segmente.

Na primer, prilikom kupovine ovog tipa stolarije, često se možete naći u dilemi koji broj komora izabrati. Danas su na tržištu dostupni profili sa 3, 4 i 5 komora koje su ispunjene vazduhom koji služi kao izolator.

Istina, oni sa 3 i 4 komore su izuzetno retki jer su ih zamenili profili sa 5 komora koji su bolje rešenje.

Međutim, pored broja komora, danas je dobro obratiti pažnju i na koeficijent toplotne provodljivosti. Ovaj broj treba biti što niži jer je takva stolarija kvalitetnija i ima bolje izolacione karakteristike.

Takođe, kvalitet prozora i vrata u velikoj meri zavisi od kvaliteta samog materijala. Možda ste nekada čuli od prijatelja ili poznanika da su im se PVC vrata deformisala. To je posledica niskog kvaliteta profila i širenja materijala usled delovanja toplote.

Drugi, ne mali problem, nastaje prilikom reciklaže. Iako je moguće reciklirati PVC više puta, nije moguće to raditi do beskonačnosti. Osim toga, proces reciklaže zagađuje sredinu više nego što je to slučaj kod aluminijuma.

Na kraju, ne treba zanemariti ni estetski doživljaj stolarije koja se ugrađuje. Sa jedne strane drvo je moguće kombinovati sa aluminijumom, a metalni profili se generalno mogu lakše prilagoditi različitim tipovima dizajna enterijera i eksterijera.

PVC profili, s druge strane, ne nude istu prilagodljivost po pitanju debljine kao što je to slučaj sa aluminijumom.

Na kraju, ako bi trebalo rezimirati sve i reći šta je to što trebate znati pre kupovine PVC prozora i vrata, onda je to pre svega pouzdanost proizvođača jer od toga mnogo zavisi, zatim kvalitet profila i na kraju koeficijent toplotne provodljivosti jer je to ono što čini neke prozore kvalitetnijim, a neke manje kvalitetnim.

You may also like...