Saznaj zašto su horizontalni bojleri dobra opcija

horinzotalni bojleri

Prilikom renoviranja kupatila treba na mnogo stvari obratiti pažnju, počev od instalacija i pločica, preko sanitarija i kupatilskog nameštaja sve do neophodnih urađaja. Jedan od najvažnijih elemenata jesu i bojleri, od čijeg oblika, položaja i veličine zavisi i kompletno uređenje prostora.

Osnovna uloga

Bilo da su u pitanju vertikalni, bilo horizontalni bojleri oni predstavljaju uređaje koji su neophodni u svakom kupatilu jer se pomoću njih zagreva voda, koja se potom akumulira i koristi po potrebi. Oni funkcionišu posredstvom električne energije, kada se uređaj uključi na prekidaču, a visina temperature vode prati na termostatu. Zagrevanje vode je njihova osnovna uloga, tako da bez njih ne možemo zamisliti obavljanje svih aktivnosti u kupatilu, u kojem počinje i završava se svakodnevno obavljanje lične higijene.

Specifičnost

Upravo se prema načinu montiranja ovi bojleri i nazivaju horizontalnima. Postavljaju se na zid, a sama vodoravna pozicija omogućava da budu i iznad kada, tuš-kabina, ormarića, vrata, dakle faktički u svakom delu kupatilskog prostora. Ispod njih ostaje dosta mesta, posebno ukoliko su odmah uz plafon. Naročito su pogodni za prostorije koje su i inače manje visine od uobičajene. Deo za priključivanje na instalacije može se naći sa leve ili desne strane, dok su ventili za vodu sa donje strane.

Praktična strana

Horizontalni bojleri mogu biti različite kubikaže, što direktno utiče na dimenzije i težinu samog proizvoda. Generalno, ovi su uređaji veoma važni, ali je za njih, u već inače malim kupatilima, potrebno dosta prostora.

Odabirom horizontalnog bojlera sigurno ćemo moći bolje da organizujemo prostor i da sve elemente ove prostorije uklopimo tako da se stvori što funkcionalniji prostor, koji i u estetskom pogledu biva kompaktniji i moderniji. Na taj način možemo dodati, na primer, više polica ili ormarića koji služe za odlaganje potrebština, te da nam sve bude nadohvat ruke, što svakako mnogo olakšava svakodnevne navike.

Kako izabrati?

Nema nikakvih razloga da se umesto uobičajenog vertikalnog ne kupi horizontalni bojler jer su oni odlikovani istim performansama i kvalitetom rada – razlika se načelno odnosi samo na poziciju uređaja, a u skladu s tim i raspored neophodnih priključaka. Stoga se ljudi na ovaj izbor odlučuju prvenstveno iz praktičnih razloga. Ipak, neposredno pre kupovine, važno je da znamo i koje su to karakteristike koje je važno sagledati kada se kupuje horizontalni bojler.

Prema broju korisnika tople vode u domaćinstvu, bitna je kubikaža; u skladu sa prostornim specifičnostima, važna je orijentacija – leva/desna, kao i dimenzije, te potrebni zidni nosači; u vezi sa kvalitetom, važno je obratiti pažnju na radni napon i pritisak, snagu grejača, potom materijal kazana i brojne druge tehničke karakteristike. Naposletku, na izbor mogu uticati i brend uređaja, cena i garantni period. Ipak, nezanemarljiva je i estetika jer boja i dizajn horizontalnog bojlera treba da budu u saglasju sa stilom ostatka enterijera.

Rešenje koje je jednostavno

Kada se uređuje kupatilo, nužno je uskladiti sve elemente tako da se u prostoru najčešće vrlo male kvadrature stvori ambijent koji je prijatan i komforan. Na tom putu horizontalni bojleri su sjajan izbor i rešenje koje uopšte nije komplikovano, a koje može mnogo doprineti i praktičnoj i estetskoj strani ove prostorije.

You may also like...