Organizacija venčanja u 10 koraka

vencanje-mladenci-gosti-proslava

Venčanje je jedan od najsrećnijih, ali istovremeno jedan od najstresnijih događaja koji vam se može dogoditi u životu.

A kako da ne bude stresno pored toliko stvari koje treba odraditi, organizovati, i plus da sve na kraju ispadne baš onako kako ste to zamislili.

Uz možda malo bolju organizaciju i početak planiranja na vreme, zaista ne mora sve da bude baš tako stresno. Taj dan kada ste najbitniji, sva svetla su uperena u vas, u najsrećniji par na svetu, može samo da bude najsrećniji i najlepši dan u životu, bez nepredviđenih iznenađenja i problema.

U 10 koraka i uz definisanje određenih stvari unapred, možete da izbegnete, ili barem daleko umanjite sav stres koji vas i partnera očekuje tog dana i jednostavno se prepustite proslavi vaše ljubavi.

Zato nastavite da čitate, jer smo pripremili listu 10 stvari na koje trebate obratiti pažnju tokom planiranja tog magičnog dana. Pa, ako ste spremni, hajde da počnemo.

  1. Datum

Verovatno najbitnija stvar kada shvatite da ćete se venčati i provesti ostatak života sa voljenom osobom jeste da odredite datum događaja.

Od tog datuma zavisi gotovo sve ostalo. Određivanje datuma je samo početak domino efkekta jer nakon toga, mnogo stvari vam može biti barem malo jasnije.

Da li ćete se venčati na proleće, leto, jesen ili možda zimu, uticaće na mnogo toga. Na primer, na visinu budžeta, jer nije isto praviti venčanje u zimskim i letnjim mesecima. Osim toga, datum se može poklapati sa nekim bitnim datumima, praznicima, nekim nepovoljnim brojevima za sujeverne, i slično.

Takođe, datum koji na prvi pogled možda izgleda sjajno, zapravo je možda već zauzet u pogledu prostora u kome planirate da organizujete venčanje, ili po pitanju zauzetosti omiljenog benda.

Dakle, datum povlači puno stvari sa sobom, pa je dobro da pažljivo birate.

  1. Budžet

Druga stvar koja je izuzetno bitna jeste budžet. Uzmite u obzir koliko ste zaista spremni da potrošite, pa u skladu sa tim možete lakše da odredite neke detalje koji slede kasnije.

Na primer, broj gostiju i obim samog venčanja u mnogome će zavisiti od budžeta.

  1. Gosti

Kad već pominjemo goste, oni su neizostavni deo svakog venčanja. Bilo da pravite malo venčanje isključivo za članove najuže porodice, ili možda planirate da pozovete više stotina gostiju, osim vas kao mladenaca, biće prisutan barem još neko.

Dakle, dobro razmislite o tome koliko biste ljudi hteli da pozovete, jer taj broj određuje usklađenost sa budžetom, a samim tim i ostalim detaljima poput prostora, hrane i pića, itd.

  1. Odelo i prstenje

Možda je malo očigledno da su odevne kombinacije i prstenje za mladu i mladoženju super važan element venčanja, ali opet nije loše napomenuti i da se to takođe treba razmotriti detaljno.

Venčanje je jednom u životu (barem je tako nekad bilo), pa verovatno ne želite da se godinama kasnije prisećate kako ste tog dana totalno promašili po pitanju odela.

Razmislite pažljivo. Smoking i venčanica ne moraju da budu obavezni ako vam to uopšte nije prijatno i ne sviđa vam se.

Za promenu, budite svoji, originalni, probajte nešto novo ako je to ono što želite. Ipak je venčanje samo vaš dan, pa se možete isključivo voditi svojim razmišljanjima, a ne stereotipima.

  1. Stil/tema venčanja

Upravo stil odnosno tema venčanja može biti razlog da se prekine sa stereotipima. Ne mislimo na tradiciju, jer ima itekako lepih običaja, već na neke šablone koji se mogu videti na svakom venčanju.

Klasične stvari poput venčanice za mladu, smokinga za mladoženju, uobičajene dekoracije i sličnih stvari ne moraju da se ponavljaju opet i opet.

Naravno, ni to nije “glupo”, jer ukusi su različiti, neko voli jedne a neko voli druge stvari.

Međutim, ako biste probali nešto novo, i to je za poštovanje i razumevanje jer nigde nije zapisano da ne smete ni po koju cenu da promenite i probate nešto drugačije i po svojoj ideji.

Na primer, to može biti tematsko venčanje sa akcentom na recimo određeni istorijski period, okruženje ili nešto slično. Na kraju krajeva, internet je prepun ideja, pa slobodno možete potražiti i “ukrasti” ideje od parova koji su organizovali takva venčanja ranije.

  1. Prostor

Odredili ste datum, budžet, savršene odevne kombinacije i burme su spreme, spisak gostiju je spreman odavno, ali sada sledi možda i najizazovniji deo gde vam je potrebno iskreno i malo sreće.

Kako pronaći savršeni prostor za venčanje? To ume da bude izuzetno frustrirajuće ako ste već imali određene ideje i plan gde bi sve moglo da se dogodi.

Recimo, možda je neko baš par dana pre vas rezervisao taj datum. Onda sve što ste planirali “pada u vodu”, i morate da se opet bacite na potragu prostora.

Na neki način, datum, prostor i broj gostiju su neraskidivo povezani, jer jedno bez drugog ne mogu. Dakle, u ovome je bitno imati i malo sreće da se sve poklopi onako kako ste planirali.

  1. Dekoracija

Ako ste već sve rešili po pitanju teme i prostora, onda dekoracija ne mora da bude problem ni najmanje. U skladu sa temom, dekoracija je nekako već unapred određena.

Cvetna dekoracija je nekako uvek u modi, uvek se lepo uklapa u svaki ambijent, pa to može recimo da bude početna tačka. Naravno, sve treba biti u skladu sa temom i prostorom koji ste odabrali.

U slučaju da nemate previše ideja, uvek je tu internet, društvene mreže, pa slobodno pogledajte za inspiraciju.

  1. Muzika

Nema dobre zabave bez dobre muzike.

Iako ne možete svima ugoditi po pitanju muzike, potrudite se da odaberete muzičare sa što je moguće raznovrsnijim repertoarom.

Tako ćete biti sigurni da će tu biti od svega po malo i za svakog gosta ponešto. Ako ste već odabrali sve što smo do sada pomenuli, muzika če biti samo “šlag na tortu”.

  1. Hrana i piće

Kad već pominjemo tortu, ona je takođe još jedan element bez kojeg ne može da prođe venčanje.

Osim torte, ovde je dobro generalno razmišljati o hrani i pići. Potrudite se da odaberete meni koji će svima odgovarati, koji će biti nešto slično poput muzike koju ste malopre izabrali – za svačiji ukus i za svakog ponešto.

  1. Medeni mesec

Za kraj, jedan poseban detalj za mladence.

Iako nije deo samog venčanja, medeni mesec je prvo putovanje na koje idete zajedno. Zato je važno da ga razmotrite unapred i razmislite koja bi to destinacija mogla da bude savršena.

Kada se pomisli na savršenu destinaciju, mnogi imaju prvo na umu skupo putovanje, neke egzotične destinacije, daleke zemlje, itd.

To uopšte ne mora da bude tako. Naprotiv, savršena je ona destinacija koja je savršena isključivo za vas kao par. Možda se to ne sviđa drugima kao izbor za putovanje, ali to je vaš izbor i vaš medeni mesec.

Zaključak

Iako se za venčanje smatra da je jedan od najuzbudljivijih i najstresnijih dana u životu čoveka, to zapravo ne mora da bude ni najmanje stresan dan.

Pravilno i pravovremeno planiranje smanjiće brige, stres, iscrpljivanje, i preusmeriti svu snagu na uživanje i proslavu ljubavi.

U par koraka i sa listom na koju s vremena na vreme možete da bacite pogled, čitava organizacija će biti interesantnija i mnogo manje stresno iskustvo za vas.

You may also like...