Kapućino: Sve što ste hteli da znate o popularnom toplom napitku
Moglo bi se reći da je jedan od najtraženijih toplih napitaka uz običnu crnu kafu i espresso, upravo čarobni kapućino. Tehnički rečeno reč je o kratkom piću koje sadrži jednake količine espressa, parnog kremastog mleka i baršunaste mikro pene na vrhu. Ali da je ono što mi danas naručujemo i pijemo pod ovim imenom isto ono što je izvorno bila ideja?
Postoji zabuna oko nekih krucijalnih stvari kada je reč o tome šta on jeste ili nije, a razlog za to može biti to što postoje razlike u zavisnosti od toga gde ga naručujete i pijete.
Ono što bi trebalo da bude zajedničko svima jeste ukusna kombinacija ova tri sastojka koja savršeno naglašava intenzivan ukus kafe i daje neodoljiv miris. Ali suština je u tome kako se pravi kapućino.
Poreklo i istorija
Za bilo koje piće teško je tačno odrediti poreklo i vreme nastanka. To se može dovesti u vezi i sa činjenicom da nisu uvek bili poznati pod istim nazivima, te je teško biti dovoljno precizan.
Neki smatraju da se koreni mogu naći u Italiji i da naziv potiče od boje habita koju su nosili italijanski kapucineri, a koja neodovljivo podseća na trobojnu strukturu ovog pića. Negde se mogu naći i podaci koji govore o modernijojoj verziji koja potiče iz 18. vek i vezuje se za Beč. Ali ono oko čega je većina saglasna jeste činjenica da je postao izuzetno popularan i da se proširo tek nakon Drugog svetskog rata.
O njegovoj popularnosti i originalnosti govori i činjenica da se 8. novembra obeležava nacionalni dan.
Tajna je u načinu na koji se pravi kapućino i to je ono što ga izdavaja od drugih varijacija i čini ga posebnim i popularnim.
Kako se pravi kapućino?
Može se reći da je originalno reč o slojevitom piću sačinjenom od jednake količine espressa, parnog mleka i mlečne pene koja je čvrsta. Za razliku od latte-a sa kojim ga često ljudi meštaju, on predstavlja slojevito piće, dok je latte više simbol za veliku šolju parenog mleka bez dodataka.
Može se poručiti svuda gde postoji aparat za espresso. Ali kako se zapravo pravi kapućino?
Polazna ideja koja bi trebalo da je očuvana do danas je da u ovom čarobnom napitku espresso čini donji sloj koji se preliva kuvanim, parnim mlekom, a zatim se na vrhu dodaje treći sloj mlečna pene. Tradicionalno gledano deli se na ove trećine i to je jedno pravilo od kojeg ne treba odstupati.
Danas postoje razne varijacije, i to je razlog zbog kojeg sve više ljudi traži kafiće i restorane koji službe tradicionalnu verziju ovog popularnog napitka.
Postoje razne varijacije
Varijacije toga kako se pravi kapućino razlikovaće se u zavisnosti od toga gde ga u svetu naručujete. Može se desiti da ćete dobiti razne prelive i dodatke po vrhu (cimet, komadići čokolade, đumbir, muškatni oraščić…), ali i različite arome i sirupe, odnosno začine.
Ali ono što bi trebalo da bude svu isto jeste njegova jednaka kombinacija tri osnovna sastojka.
Postoje širom sveta i ljubitelji kapućina od vanile i lešnika i sirup od ova dva sastoja se dodaje čaši da bi se ublažila gorčina.