Kako očistiti dečije sedište za automobil?

decije-auto-sediste

Izmene zakona su uticale na zaoštravanje kaznenih mera sa ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju. Jedna od tih mera propisuje obavezno atestirano sedište za decu, bilo da je u pitanju beba ili dete.

Nesporno je roditeljima to često veći izdatak ali kako je u pitanju bezbednost najmlađih, obaveza vožnje deteta u sedišu (čitaj: ne u krilu ili na prednjem sedištu) je neupitna.

Pored obaveze postojanja specijalno adaptiranog sedišta za decu, još jedno važno pitanje je i kako pravilno održavati sedište za decu?

Proliveno mleko ili čaj, mlevena plazma u svim uglovima dečijeg auto sedišta, ili povremeno curenje pelena i povraćanje, samo su neke od noćnih mora roditelja. Vrlo često ovako neuredan prizor prati i neprijatan miris pa i kad se počistiti nered, površine ostaju zaprljane i “mirisne”.

Kada odlučite da očistite dečije auto sedište, suočićete se sa bezbroj uglova, nepristupačnih anatomskih oblika i kaiševa koji vam mogu otežati čišćenje.

Pa kako onda da očistite ovu auto opremu za decu a da je ne oštetite i da budete sigurni da je sedište potpuno bezbedno da u njega ponovo stavite svoje dete.

Evo nekoliko smernica za samostalno dubinsko pranje dečijeg auto sedišta.

Izvucite dečije autosedište iz automobila

Za precizno i temeljno čišćenje neophodno je da izvadite sedište iz automobila. Pobrinite se da imate dobro osvetljen i provetren prostor za čišćenje. Postavite ciradu ili peškir na pod kako bi zaštitili  sedište od ogrebotina i drugih prljavština. Zatim, možete početi sa čišćenjem.

Pokupite mrve i ostatke hrane

Iako se podrazumeva, neretko se ovaj korak zanemari ili se ne pokupe ostaci u celosti pa dodje do problema kada se sedište tretira vlažnom krpom. Svakako, pokušajte da pokupite sve mrve i ostatke hrane iz uglova auto sedišta vašeg deteta kako bi vam čišćenje bilo jednostavnije. Ovo možete uraditi usisivačem ili prstima ukoliko je to moguće.

Ukoliko imate problem sa čišćenjem ili jednostavno nemate vremena za to, servisi koji nude dubinsko pranje automobila vam u tome mogu pomoći i garantovati vrhunske rezultate.

Ukoliko želite sami da očistite sedište, sledeći korak je čišćenje kaiševa i kopči.

Kako bezbedno očistiti kopče i kaiševe za dečije auto sedište?

Pored same površine sedišta, kopče i kaiševi su veoma osetljiv segment, posebno što su oni često glavni izvor razonode deteta dok sedi u sedištu pa neretko završe i u ustima deteta. Ako znamo da deca mogu hvatati kaiševe i prljavim i masnim rukama, jasno je zašto čišćenje ovih delova sedišta zaista može biti izazov.

Ne zaboravite da su jaka hemijska sredstva za pranje i dezinfekciju potpuno zabranjena i zbog zdravstvene bezbednosti deteta i zbog bezbednosti kvaliteta kaiševa. Hemijski rastvori, kisele supstance poput sirćeta i abrazivnih sredstava za čišćenje ne treba koristiti na bilo kom delu auto sedišta, posebno na kaiševima i kopčama. Ovako abrazivna sredstva za čišćenje mogu oštetiti i oslabiti vlakna auto sedišta i kaiševa.

Osim toga, ne potapajte i ne perite u mašini pojaseve sedišta. Delikatna vlakna kaiša dečijeg autosedišta mogu se lako oštetiti grubim okretanjem mašine za pranje veša, sprečavajući ih da pravilno zadrže vaše dete kada je to važno.

Plastične delove, kaiševe i kopče treba čistiti samo mekom krpom, vodom i ako je potrebno, blagim sapunom. Možete koristiti vlažne maramice za bebe, meke peškire i/ili sunđer za mokro čišćenje mesta.

Ukoliko su u pitanju tvrdokorne fleke, potrebno je napraviti jaču penu, tretirati mesto i ostaviti par minuta da mrlja “omekne”. Nakon toga nastavite se trljanjem mekom krpom.

Nakon stavite trake da se osuše na suncu nekoliko sati. Sunce zaista može pomoći da se prirodno eliminišu neprijatni mirisi.

Budite nežni pri pranju presvlake za dečije auto sedište (ukoliko se skida)

Da biste očistili presvlaku auto sedišta, operite je ručno ili mašinski na nežnim ciklusima, a zatim okačite da se ravnomerno osuši na vazduhu kako biste sprečili skupljanje ili oštećenje presvlake.

Imajte u vidu da previše grubo čišćenje ili sušenje može uticati na važna bezbedonosna svojstva.

Ukoliko je mislite da je ovakvo pranje nedovoljno da garantuje potpunu čistoću dečijeg auto sedišta, profesionalnim dubinskim pranjem možete biti sigurni da će vaše dete biti bezbedno od bakterija, grinja i mrlja.

Dubinskio pranje automobila i sa njim auto sedišta za decu vam garantuje brzinu, dezinfekciju i čistoću kao i očuvanje originalnog izgleda sedišta, bez oštećenja.

Kopče perite u mlakoj vodi

Ukoliko je nešto “zapelo” u kopči, lepljivo ili organsko, jednostavno potopite korču u mlaku vodu vodeći računa da ne potopite kaiš, a zatim protresite kako bi oslododili kopču od “uljeza”.

Uvek konsultujte svoje uputstvo pre čišćenja bilo kog dela dečijeg autosedišta. Mnogi proizvođači auto sedišta imaju konkretnija uputstva za čišćenje koja se mogu se naći u priručniku koji ste dobili uz auto sedište vašeg deteta.

Šta ako je sedište nemoguće očistiti?

Istina je da se neki nered jednostavno ne može očistiti i možda ćete morati da kontaktirate proizvođača auto sedišta za rezervne delove. Ipak, pre nego to učinite, vaš izbor bi mogao biti servis za dubinsko pranje automobila.

Korišćenjem profesionalnih usisivača i paročistača, uz bezbedna sredstva za čišćenje, auto sedište vašeg deteta može izgledati kao iz prodavnice. Uz posebne tehnike za čišćenje kaiševa, kopči i mebla, dubinsko čišćenje će vam omogućiti da potpuno bezbrižno stavite dete u sedište. Dodatak dobrom osećaju biće i prijatan miris u vašem automobile.

Ipak,  ukoliko imate posla sa buđom ili bubama koje ne možete uništiti, možda je vreme da nabavite novo sedište za automobil.

You may also like...