Iskoristite lepo vreme za uživanje u prirodi – Gde otići?

porodica-deca-priroda

Porast temperature i sunčano vreme pogodni su za boravak u prirodi i praktikovanje različitih aktivnosti na otvorenom. Dolazak toplijih meseci predstavlja buđenje za prirodu, ali i za čoveka, koji svaki slobodan trenutak koristi da ga provede napolju. Na svu sreću, naša zemlja je bogata različitim prirodnim lepotama, stoga nećete morati da putujete predaleko da biste uživali u čarima netaknute prirode. Planinski vrhovi, atraktivna jezera i beskrajni pašnjaci idealne su destinacije za beg od gradske gužve i organizovanje kako kratkih vikend putovanja, tako i višednevnih odmora.

Lokalni turizam je posebnu pažnju dobio tokom trajanja pandemije, ali se trend nastavio, tako da ove popularne destinacije svake godine broje sve više posetilaca. Pronađite savršeno mesto za uživanje u prirodi i provedite nezaboravne trenutke sa vašom porodicom i dragim ljudima.

Zlatibor – savršena destinacija za porodice sa decom

Sigurno jedna od najposećenijih turističkih lokacija naše zemlje privlači posetioce tokom cele godine, a posebnu draž ima tokom proleća i leta. Zeleni pašnjaci, savršeno uređene pešačke staze i raznovrsne aktivnosti za najmlađe predstavljaju nezaobilazno odredište kada je u pitanju organizovanje odmora u letnjem periodu. Iako je poslednjih godina Zlatibor intenzivirao gradnju modernih turističkih objekata, uspeo je da zadrži svoju autentičnost i da posetioce očara svojom raskošnom prirodu. Ukoliko posećujete ovaj poznati park prirode, nemojte zaobići etno selo Sirogojno, gde ćete imati priliku da vidite stare planinske kuće i probate najukusnije specijalitete ovog kraja.

Pitoma Fruška gora

Ovaj biser Vojvodine svojim specifičnim prirodnim bogatstvima privlači posetioce iz svih krajeva zemlje. Fruška gora je jedini nacionalni park u Vojvodini, a odlikuju je guste listopadne šume, raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i mnogobrojna jezera. Na ovom području postoji čak 16 jezera, koja predstavjaju savršeno osveženje u letnjim danima i omiljena su kupališta Novosađana. Ako vas privlači pitoma Fruška gora, smeštaj ćete lako pronaći, ali ga je ipak potrebno rezervisati na vreme u periodu godišnjih odmora i letnje sezone. Pešačke staze su besprekorno markirane, a prilagođene su svim šetačima, kako početnicima tako i iskusnijim planinarima. Ono po čemu je ova planina poznata jeste i veliki broj manastira, pa je sa razlogom nazivaju “srpska Sveta gora”. Danas ih je sačuvano sedamnaest, a većina njih je izgrađena u periodu do XVII veka. Grad Novi Sad se nalazi na samo 15 minuta vožnje, zato ne propustite priliku da prošetate centrom grada i posetite njegove znamenitosti.

Golubačka tvrđava kao biser Istočne Srbije

Otkako je renovirana 2019. godine, postala je nezaobilazna tačka turista koji posećuju Istočnu Srbiju. Tvrđava je smeštena na liticama odakle se prostire pogled na Dunav i Đerdapsku klisuru, a predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Golubačko područje možete upoznati i iz brodića, gde ćete imati priliku da plovite najširim delom reke Dunav, a zatim i kroz samu Đerdapsku klisuru. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja ili biciklizma, postoje organizovane ture atraktivnim stazama koje će vas upoznati sa specifičnom prirodom ovog kraja. Golubac je savršena destinacija za vikend beg iz grada i predstavlja zanimiljivu avanturu za čitavu porodicu.

Divljina Stare planine

Proleće i leto su savršeni za obilazak ovog dragulja naše zemlje, a ukoliko želite detaljnije da je obiđete, planirajte višednevni boravak. Stara planina je udaljena od Pirota oko 50 km i predstavlja predeo neverovatne prirodne lepote koji je još uvek ostao netaknut. Poznata je po svojim vodopadima kojih ima čak preko 40, pa ćete tako uživati u magičnom osveženju kupajući se u brzacima najčistijih reka. Ne zaboravite da posetite autentična staroplaninska sela i isprobate specijalitete ovog kraja, a za to će biti zaduženi gostoprimljivi domaćini koji će vas dočekati raširenih ruku. Ukoliko tražite istinski mir i netaknutu prirodu, onda je Stara planina destinacija koju ne smete zaobići.

Atraktivno jezero Perućac

Perućac je jedno od popularnijih naselja Zapadne Srbije, a poznato je po istoimenom jezeru i reci Drini. Iako ovaj kraj možete posetiti tokom cele godine, najveću pažnju privlači tokom proleća i leta, kada su temperature pogodne za kupanje i druge aktivnosti na vodi. Osim toga, Perućac je raj za ljubitelje ribolova, a u njemu obitavaju som, šaran, skobalja i druge vrste riba. Duž samog jezera nalaze se specifični smeštajni objekti, takozvane kućice na jezeru i predstavljaju nesvakidašnje iskustvo i uživanje u samom srcu prirode. Blizina Nacionalnog parka Tara otvara vam bezbroj mogućnosti za pešačenje, obilazak vidikovaca, ali i splavarenje rekom Drinom.

Predstavili smo vam samo mali deo bogate i razvnovrsne ponude naše zemlje i verujemo da neće biti lako odabrati vašu sledeću letnju avanturu. Bez obzira za koju destinaciju da se odlučite, uživaćete u nestvarnoj prirodi koja će vas ostaviti bez daha i kvalitetno provesti slobodno vreme sa vašim najmilijima.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *