Ešerihija koli – simptomi i prirodno lečenje

bakterije-u-posudi

Jedna od bakterija koja se prirodno nalazi u našim crevima, pomaže naše varenje i sastavni je deo našeg probavnog sistema je ešerihija koli (lat. escherichia coli).

Iako je bezopasna, ukoliko mutira ili se nađe u nekim delovima organizma u kojima nije u “prijateljskom okruženju” ove bakterije itekako mogu prouzrokovati velike zdravstvene probleme. Infekcija ešerihijom koli može prouzrokovati upalu pluća, crevnu ili urinarnu infekciju koja je ujedno i najčešća.

Infekcija ešerihijom podrazumeva da se u organizmu proizvode toksini koji mogu zaista narušiti zdravlje.

Jedan od opasnijih toksina koji nastaje je toksin zvani Šiga. Ovaj toksin oštećuje sluznicu creva.

Postoji soj bakterije koji se obeležava oznakom 0157:H7, a koji proizvodi toksin koji je sličan šiga toksinu. On uzrokuje grčeve u trbuhu, povraćanje i krvavu dijareju. To je vodeći uzrok akutne insuficijencije bubrega kod dece. Takođe može izazvati po život opasne simptome kao što su: groznica, krvarenje, konfuzija i dr.

Kako se  dobija ešerihija koli?

Inficiranje je veoma lako. Ukoliko unesete u organizam čak i malu količinu ove bakterije ona može dovesti do narušavanja zdravlja. Izvori inficiranja mogu se naći u mlevenom mesu, neobrađenom mleku, kontaminiranom voću I povrću, kontaminiranoj vodi (najčešće) i mutacijom već postojećih bakterija usled pada imuniteta.

Ukoliko mleveno meso nije dovoljno termički obrađeno moguće je da se bakterije nađu u njemu. Ukoliko mleko (posebno sveže muženo) nije prokuvano, izvesno je da se ova bakterija krije u mleku. Ešerihija koli može ući u mleko iz vimena krave ili iz opreme za mužu. Zato je neophodno pasterizovati mleko kako bi se ubile sve potencijalne bakterije u njemu.

Povrće se najčešće kontaminira ukoliko se zaliva vodom koja je kontaminirana stajnjakom ili nekin drugim fekalijama.

Vodom se najčešće inficira ukoliko se pije stajaća voda, poput vode iz bazena, jezera ili ribnjaka.

Takođe ešerihija koli može inficirati urogenitalni trakt ako se prenese iz crevnog trakta, gde se inače normalno nalazi, usled neadekvatnog korišćenja toaleta.

Kao i kod većine infektivnih bolesti, pad imuniteta doprinosi nastanku i pogoršanju same infekcije.

Koji su simptomi infekcije ešerihijom koli?

Najčešći simptomi ešerihije koli uključuju:

  • gubitak apetita,
  • mučninu ali ne nužno i povraćanje,
  • problem sa gasovima i nadutost,
  • hronični umor,
  • iznenadna dijareja,
  • krvava stolica.

Većina ljudi nema groznicu, mada povišena temperatura ponekad može biti jedan od simptoma.

Simptomi infekcije ešerihijom koli pojavljuju se u roku od 10 dana od izlaganja bakterijama. Prosečno trajanje oporavka je šest do osam dana.

Ko može da se inficira ešerihijom koli?

Svako može da se inficira ovom bakterijom, ali nekoliko faktora rizika može povećati šanse. Jedan od nih su i godine starosti. Naime, deca imaju veće šanse da se inficiraju, kako zbog slabijeg imuniteta tako I zbog veće izloženosti da bakterije sa zemlje ili druge kontaminirane površine dospeju u probavni trakt.

Osobe sa oslabljenim imunitetom i osobe koje koriste lekove za smanjenje želudačne kiseline imaju veći rizik od infekcije ešerihijom koli.

Takođe, ljubitelji mesa, posebno polusirovog imaju veće šanse da se inficiraju. Generalno, svako ko je na bilo koji način izložen zaraženoj namirnici, površini ili tečnosti može lako da se inficira ešerihijom koli.

Kako se dijagnostifikuje ešerihija koli?

Ukoliko znate da je moguće da ste pojeli nešto što nije bilo dovoljno obrađeno ili pili vodu koja nije bila garantovano čista, a prate vas simptomi sa početka teksta, verovatno je da ste inficirani ešerihijom koli.

Ipak, jedini način na koji može sa sigurnošću da se utvrdi da li imate infekciju Ešerihijom koli je da pošaljete uzorak vaše stolice ili urina na laboratorijsku analizu.

Ukoliko se ustanovi da je ova bakterija kriva za vaše simptome, lekar će vam prepisati dijetu, preporičiti čajeve za ešerihiju  i dati lekove ukoliko je to potrebno.

Jedan od dobrih izbora je i čajna mešavina za ešerihiju u kojoj se mogu pronaći svi prirodni sastojci koji će pomoći u lečenju ešerihije.

Srećom, crevna infekcija ovom bakterijom obično prolazi sama od sebe pa je moguće da uz dijetu i dosta tečnosti poput prirodnih čajnih mešavina za lečenje ešerihije koli, regulišete probavni trakt.

Prirodno lečenje ešerihije koli

Iako standardne infekcije traju par dana i organizam ih brzo sanira, nisu svi oblici infekcije ešerihijom blagi i jednostavni. Infekcija ešerihijom koli može biti vrlo uporna i dugotrajna.

Ove infekcije se pored antibiotske terapije, obično leče i prirodnim putem.

Određeni začini, imaju antimikrobna svojstva i mogu biti od pomoći u lečenju infekcija ešerihijom koli. Tu spadaju ulje divljeg origana, karanfilić, beli luk, peršun i brusnica. U kombinaciji sa lekovima i higijenskim merama ovo može obezbediti potpuni oporavak.

Tu je i ulje divljeg origana koje ima snažna antimikrobna svojstva i sadrži karvakrol, aktivni sastojak koji je efikasan u lečenju Ešerihije koli otporne na pojedine antibiotike.

Kod urinarnih infekcija izuzetno pomažu i čajevi sa antimikrobnim dejstvom. Čajevi koji pomažu kod ešerihije koli su čaj od brusnice, čaja od peršuna, uvin čaj i dr.

Svi ovi čajevi su izuzetno delotvorni u borbi protiv ešerihije koli a pritom imaju još mnogo drugih svojstava. Takođe, čajne mešavine za ešerihiju koli su izuzetna potpora za jačanje organizma i pomoć kod onih sojeva ešerihije koji često mutiraju i kod kojih ne pomažu lekovi.

Probiotici u vidu jogurta ili kefira kao  i vitamin C mogu pomoći u prirodnom lečenju ešerihije koli.

Kada počnete da se osećate bolje, važno je da se prvo držite hrane sa malo vlakana. Izbegavajte mlečne proizvode i hranu sa visokim sadržajem mast jer oni mogu pogoršati vaše simptome.

Kako ubrzati oporavak od ešerihije koli?

Iako ne postoji konkretan „lek“ za ovu bakteriju, svom telu možete pružiti prirodnu podršku koja mu je potrebna da se bori protiv infekcije.

Pred vama je par uputstava kako bi olakšali oporavak i osigurali da se vaše telo lakše izbori sa nastalim problemom:

  • pijte puno tečnosti- kada imate infekciju, postoji veliki rizik od dehidracije. Pijte puno tečnosti i čajne mešavine koje pomažu kod ešerihije koli kako biste nadoknadili tečnosti. Tako ćete moći da izbacite bakterije i toksine iz vašeg sistema, čime se ubrzava vaš oporavak.
  • izbacite hranu bogatu vlaknima, tešku hranu bogatu mastima i mlečne proizvode.
  • pijte probiotik – kada imate infekciju ešerijihom, balans bakterija u vašem crevu nije u ravnoteži a probiotske kulture u jogurtu ili kefiru će vam pomoći kod ovog problema.

Ukoliko simptomi traju duže od 3 dana sa temperaturom i/ili krvavom stolicom, obavezno potražite medicinsku pomoć.

You may also like...