Budite u trendu: Koje su novine kod stvaranja energetski efikasnih poslovnih prostora

zena-kompjuter-sto

Klimatske promene uticale su na pronalaženje inovativnih rešenja kada je u pitanju organizovanje poslovnih prostora, a u cilju redukovanja potrošnje energije. Različite održive prakse postaju deo mnogobrojnih kompanija, a sve je veći broj onih koji su uvideli benefite energetski efikasnih prostora i trude se da kreiraju ekološki prijateljska okruženja. Osim što smanjujemo karbonski otisak ovakvim delovanjem, smanjujemo i sopstvene troškove i na taj način ih preusmerevamo u druge vrste ulaganja. Istražite najnovije trendove u dizajniranju poslovnih prostora sa akcentom na energetsku efikasnost i preduzmite konkretne korake ka stvaranju zelenije budućnosti.

Upotreba ekoloških materijala

Korišćenjem recikliranih materijala u izradi nameštaja ili drugih dekoravitnih elemenata prostora značajno smanjujemo količinu smeća na otpadima i doprinosimo očuvanju životnu sredine. Rasprostranjeni materijali poput drveta, metala ili stakla se mogu reciklirati i koristiti za izradu kancelarijskog nameštaja čime ćemo smanjiti eksploataciju šuma, ali i energije koja se troši prilikom proizvodnje novih materijala. Osim toga, bićete promoter održivosti i cirkularne ekonomije i na taj način dati pozitivan primer drugima i uticati na povećanje svesti o značaju zaštite životne sredine.

Kvalitetna i funkcionalna stolarija

Jedna od osnovnih karakteristika kvalitetne stolarije jeste visok stepen izolacije i otpornost na različite vremenske uslove i spoljašnje uticaje. Mnogi zanemaruju ovaj aspekt uređenja prostora, ali ulaganje u kvalitetnu stolariju ima mnogobrojne benefite kojima ćete se služiti godinama. Otporna ulazna vrata za kuću sprečiće gubitak toplote i doprineti stvaranju optimalne temperature u vašem prostoru, a značajno će smanjiti i nivo buke koji dolazi spolja. Osim toga, izgled modernih stolarija prati najnovije arhitektonske trendove i nudi privlačna estetska rešenja koja se lako kombinuju sa drugim materijalima i ostatkom enterijera. Spoj visoke energetske efikasnosti, sigurnosti i modernog dizajna glavne su odlike najnovijih sistema ulaznih vrata i prozora i predstavljaju jedan od pametnih načina za kreiranje zelenih prostora.

Fokus na prirodnom osvetljenju

Istraživanja pokazuju da možemo značajno uštedeti ukoliko maksimiziramo prisustvo prirodnog osvetljenja u našem prostoru. Instaliranjem prozora velikih površina, kao i uklanjanjem pregradnih zidova i roletni omogućićemo većoj količini svetlosti da dopre do nas. Ova strategija smanjiće upotrebu električne energije i veštačkog osvetljenja i time doprineti očuvanju prirodnih resursa i celokupnog čovekovog okruženja. Prisustvo prirodnog osvetljenja pozitivno utiče na čoveka, čini ga budnijim i produktivnijim, stoga i ne čudi što ga veliki broj kompanija integriše u svoje prostore. Osim toga, prirodno osvetljene prostorije izgledaju estetski privlačno, prostranije i otvorenije, a još ukoliko tome dodate biljke, stvorićete pravu malu oazu u zatvorenom.

Tehnologija u službi uštede energije

Zahvaljujući inovativnim tehnološkim sistema, imamo mogućnost da u bilo kom trenutku i sa bilo kog mesta upravljamo našim uređajima. Grejanje, hlađenje, osvetljenje sada možemo kontrolisati i podešavati u skladu sa svojim potrebama i boravkom u prostoru, putem aplikaciija na našem mobilnom uređaju. Pametni sistemi na efikasan način koriste električnu energiju, a kroz analizu podataka predlažu optimizaciju sistema u cilju postizanja što veće efikasnosti, odnosno uštede energije. Ulaganjem u ovakve sisteme, značajno ćete postići dugoročnu uštedu i stvoriti održiv prostor baziran na principima ekologije.

Održive prakse i njihova primena

Jedan od najlakših načina da proširite svest o važnosti energetski efikasnih prostora među zaposlenima jeste njihovno uključivanje u ceo proces. To možete učiniti podsticanjem reciklaže u poslovnom prostoru, smanjene upotrebe papira, kao i povremenoj edukaciji zaposlenih o značaju održivog načina funkcionisanja. Postavite nekoliko različitih kanti za reciklažu kartona, limenki i plastike i motivišite zaposlene da ih aktivno koriste. Pokušajte da minimizirate upotrebu papira i koristite korisne aplikacije i softvere koji vam mogu pomoći da na pregledan način čuvate važna dokumenta i obavljate različite taskove. Menjanje svakodnevnih navika nije jednostavan zadatak, ali sitnim koracima možete značajno uticati na stvaranje zdravijeg poslovnog okruženja.

Najnoviji trendovi u kreiranju i opremanju poslovnih prostora u velikoj meri se fokusiraju na energetsku efikasnost i njen značaj za celokupnu životnu sredinu.  Ušteda energije, smanjenje troškova i zdravije radno okruženje samo su neki od benefita koje možemo iskusiti implementiranjem ovih inovativnih dizajnerskih rešenja. Budite deo pozitivnih promena i svojim delovanjem doprinesite stvaranju održivog, funkcionalnog i zdravog okruženja.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *